Şırdan Dolması
21.04.2021
480 Kişi Okumuş
0 Yorum


şırdan dolması
Şırdan dolması, kısaca şırdan, gevişgetiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü bölümü olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilmesi ve salçalı suda pişirilmesi suretiyle hazırlan, Türk mutfağına özgü bir sakatat yiyeceğidir.[1]
Adana’da sıkça tüketilen yemek, Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. Şırdan dolması hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana’da, adana kebap ve şalgam kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.
Şırdan şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. Şırdancılık Adana’da neredeyse başlı başına bir sektördür. Adana’da kesilen koyunların şırdan ihtiyacını karşılamadığı için başka şehirlerden çiğ şırdan getirtilmektedir. Her mevsim tüketilen bir yiyecektir.
Adana Şırdan Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[2][3]
Wikipedia
- ^ “Şırdan nedir? Evde şırdan dolması nasıl yapılır?”. www.hurriyet.com.tr. 12 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020.
- ^ https://www.ci.gov.tr/cografi-isaretler/detay/1217
- ^ https://www.ci.gov.tr/Files/GeographicalSigns/ae0033e7-e8db-458e-90fd-08e5e08a0051.pdf
YORUMLAR
BENZER İÇERİKLER
FACEBOOKTA BİZ