GIDA GÜVENLİĞİ HAREKETİ’NE GÖRE AŞI MESELESİ
07.08.2020
881 Kişi Okumuş
0 Yorum

Aşılar zararlı mı?
Aşıların zararları ile ilgili pek çoğu ispatlanmış bilgi ve belge vardır. Lütfen aşağıdaki linkleri inceleyiniz.
Çocuğuma aşı yaptırmak zorunda mıyım?
Hayır! Bu hususta kanun bir mecburiyet yok. Kanun olsa dahi bu yasa insan haklarına aykırıdır. Zira doktor size herhangi bir tıbbı müdahalede bulunacağından sizden yazılı izin almak zorundadır. Aksi halde müdahale yapamaz. Aşıda bir tıbbi müdahaledir ve çocuğun anne ve babasından izinsiz yapılamaz.
Aşı yaptırmalı mıyım?
Bu konuda karar vermesi gereken tek merci çocuğun anne ve babasıdır.
Aşı yatırmasan çocuğumu elimden alabilirler mi?
Bu kamu görevlilerini uydurduğu, aşı yaptırmak istemeyenleri iknaya yönelik bir gerçek dışı iddiadır. Hiç otorite aşı yaptırmadığınız diye çocuğunuzu sizden alamaz.
Ama Çocuk Koruma Kanunu’nun 5’’nci maddesine göre çocuklar elimizden alınabilirmiş?
5395 sayılı ÇOCUK KORUMA KANUNU’nın 5/1 maddesinin aşı meselesi ile uzaktan yakından alakası yoktur. Bu yorumla haksız, hukuksuz ve mesnetsiz bir iddiadır. Kasıtlı bir şekilde yanlış yorumlanmaktadır.
İyi ama Mahkeme bu maddeye göre karar veriyormuş…
Bu doğru. Kamunun kararlarını doğru, aileleri ise çocuklarına karşı zalim gibi gören dünya gerçeklerinden habersiz bazı hâkimlerin bu yönde karar verdiği gerçektir. Ama aşağıda da görüleceği üzere bunun aksi yönde karar veren hâkimlerde mevcuttur.
Aşı yatırmaz isek çocuğum zarar görür mü?
Gelecekte ne olacağını kimse bilemez. Aşı yaptırmadığı için zarar görmek bir yana bilakis hiç hastalanmayan çok sayıda insan olduğu gibi hastalananlarda olmaktadır. Aksine aşı olduğu halde hiç hastanelerden çıkmayanlar olduğu gibi hastalanmayanlarda vardır.
Aşılar ithal mi yerli mi?
Ne yazık ki Türkiye’de uygulanan aşıların yüzde 99,9’undan fazlası ithaldir.
Türkiye aşı üretemiyor mu?
Osmanlı zamanında da bazı bulaşıcı hastalıklara karşı aşı üretilmiş, (1998) 15 yıl öncesine kadar birçok aşıda ülkemizde üretilmekte idi. Ancak ekonomik olmadığı gerekçesiyle kapatılmış.
Yıllık kaç liralık aşı alıyoruz?
Türkiye 2012 yılında 400 milyon TL’yi (yaklaşık 200 milyon dolar) aşan bir miktarda aşı satın aldı
Hangi aşıların yapılacağına kim karar veriyor?
2008’de kurulan ‘aşı çalışma grubu’ hangi aşıların uygulanacğaına karar vermektedir. Artık hangi aşıların, kime, ne zaman yapılacağına karar vermektedir. İşi ilginç kılan şey, bu Kurulun üyeleri arasında “küresel aşı üreticileri”nin de yer almasıdır.
Devlet aşı hakkındaki olumsuz iddiaları görmüyor mu?
Elbette görüyor. Ama kulaklarını tıkayıp geçiyor. Aşı firmalarının PR çalışmaları, bilimsellik dayatmaları, Dünya Sağlık Örgütü gibi aşı ve ilaç firmalarının kontrolündeki taşeron örgütleri kararları, akademik dünyanın eleştirilere kulak tıkamaları gibi nedenler ne yazık bağımsız kaynak ve vicdanlardan yükselen ses ve verilere kulan tıkanmasına yol açıyor.
Aşı yaptırmak istemez isem ne yapmalıyım?
Sizin bir şey yapmanıza gerek yok.
Ama baskı yapıyorlar?
Uygu uygulaması yapan sağlık kurumu Sağlık Bakanlığı’ndan performans puanı aldığı için bu şekilde bir dayatma yapıyor. Bu baskının hukuki bir dayanağı yok.
İyi ama dava açıyorlar…
Dava açabilirler ama aşı konusunda hukuki bir müeyyide olmadığı için Sağlık Bakanlığı açmıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı taşeron gibi kullanıp, toplamla kendisi karşı karşıya gelmek istemiyor. Ayrıca Çocuk Kanunu tehdit unsuru olarak kullandırıyor. Aşılan davaya velilerin savunma vermesi şart. Örnek savunma dilekçesi aşağıda yer almaktadır. Lütfen indirip ilgili bölümlerini doldurup yasal süresi içinde mahkemeye veriniz.
Dava açtılar. Mahkeme gitmek zorunda mıyım?
Elbette gitmeli, sözlü ve yazılı SAVUNMAnızı vermelisiniz. Lütfen dileklerde belirtilen ekleri siteden indirip dilekçenize ekleyiniz. Ayrıca elinizde başka deliller var ise onları da eklemeyi unutmayınız.
Avukatım olması zorunlu mu?
Yasal olarak zorunlu değil ama olursa daha iyi olur. Ancak herhangi bir avukat değil, konuyu bilen biri tercih edilmelidir.
Hakkımda dava açtılar, mahkeme çocuğuma aşı yapılması yönünde karar verdi ne yapmalıyım?
Bu durumda, yasal süresi içerisinde TEMYİZ etmelisiniz. Aşağıda temyiz dilekçesi örneği var. Lütfen dileklerde belirtilen ekleri siteden indirip dilekçenize ekleyiniz. Ayrıca elinizde başka deliller var ise onları da eklemeyi unutmayınız.
Temyizde de olumsuz karar çıkarsa ne yapmalıyım?
Bu durumda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel müracaat hakkınızı kullanmanız gerekiyor. Bu konuda bizimle ya da avukatınızla iletişimde olunuz.
Anayasa Mahkemesi olumsuz karar verirse…
Anayasa Mahkemesi de olumsuz karar verir ise AHİM yani Avrupa İnsan hakları Mahkemesi’ne gidilebilir.
Hac ve Umreye hastalık bulaşır mı?
Bu tür iddiaların tarihin her devresinde yaşanmış safsatalardır. Batı kaynaklı bu iddialar kötü amaçlıdır. Dünyanın herhangi bir yerindeki risk ne kadar ise oradaki riskte en fazla o kadardır. Aynı yalanlar Domuz Gribi masalı sürecinde de yapıldı ama gerçek olmadığı ortaya çıktı.
Hac ve Umreye giderken aşı olmayalım mı?
Bu herkesin bireysel kararıdır.
Ama gazetelerde Mekke’ye Afrikalılardan hastalık bulaşacağı yazıyor. Türkiye’de aşıyı zorunlu kılıyormuş…
Bu hususta elde iddiadan öte hiçbir sağlıklı ve bilimsel bulgu yoktur. Sadece propagandadan ibarettir. Afrikalıları küçümse ve kötüleme operasyonudur.
İyi ama Afrika’da bulaşıcı hastalıklar var?
Doğru ama en yaygın verem Hollanda’da görülüyor. Neden Hollanda’ya giderken aşı olun denmiyor?
Peki, ama sizin görüşlerinize nasıl güvenebiliriz?
Biz kimseye telkin yapmıyoruz. Güvenmek zorunda da değilsiniz. Allah herkese akıl vermiş, herkes gerçeği araştırmakla mükellef. Hayat sizin hayatınızdır. Sizin hayatınıza dair başkasının karar vermesini istemezken biz nasıl karar verebiliriz? Elbette vermiyoruz.
Bu konuda sorularım var. Nereye sormalıyım?
Avukatınızla iletişim halinde olmanızı ve aşağıdaki linkleri okumanızı öneririz. Sorularınızı, elde ettiğiniz bilgi ve belgeler ile mahkeme kararlarınızı asi@gidahareketi.org adresin ile paylaşabilirsiniz. Sizinle en kısa sürede iletişime geçeceğiz.
YORUMLAR