Adana’nın Yöresel Yemekleri
23.09.2020
1.603 Kişi Okumuş
0 Yorum

Türkiye’nin gastronomi başkentlerinden biri olan Adana’nın tarihi, kültürü, doğal güzelliklerinin yanı sıra Adana meşhur yemekleri de keşfetmek isteyenlere öneriler…
Kültürel ve tarihi geçmişi ile herkeste merak uyandıran Adana, aynı zamanda Türkiye’nin gastronomi başkentlerinden de biri. Tüm bu özelliklerine ek olarak, sosyal medyada adeta çığ gibi büyüyen Adana lezzetleri hayranlığı da şehrin turizm potansiyelini giderek artırıyor. Bir uçtan bir uca Adana’nın yöresel yemekleri nelerdir, nerede ne yenir, hangi mekanlar en çok nesi ile meşhurdur gibi sorulara yanıt alacağınız Adana lezzet turumuza başlayalım o halde!
Adana’nın Yöresel Yemekleri
Listenin ilk sırasında
1. Yüksük Çorbası
Adanalıların genellikle “mantı çorbası” dediği yüksük çorbası, deyim yerindeyse kırmızı ete doyacağınız bir öğün öncesi harika bir başlangıç olabilir. Nohut ve çeşitli baharatların da olduğu çorbanın ana malzemesi ise küçük mantı parçaları. Adana’nın yöresel yemekleri arasında da olmazsa olmazlardan biri.
2. Kamhi Çorbası
Kırmızı et ve buğday ile hazırlanan Kamhi Çorbası’nın keşkek gibi yapılan versiyonu da var. Ege’de düğünlerde servis edilen keşkek gibi Kamhi Çorbası da Adana’da düğünlerde ve mevlitlerde servis ediliyor.
3. Adana Kebap
Adımınızı attığınız her sokakta karşınıza en az bir iki Adana kebapçısı çıkacağını garanti ediyoruz. Adana halkının da sıklıkla tükettiği lezzetlerden biri olan Adana kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik ise erkek koyun etinin satır ile kıyma haline getirilmesinden sonra pul biber, biber salçası ve karabiber ile yoğrulup şişe geçirilmesi ile yapılması.
4. Ciğer
Nasıl ki Gaziantep’te sabah Beyran çorbası içilmesini yadırgamıyorsak, Adana’da da kahvaltıda ciğer yenmesini çok görmemek gerek. Arnavut ciğerinden çok daha farklı bir şekilde hazırlanan ve pişirilen Adana ciğeri, yanında acı biber ve lavaş ekmeği ile servis ediliyor.
5. Şırdan Dolması
Küçükbaş hayvanların midesinin bir bölümü ile yapılan ve sadece Adana’ya özel olan şırdan, sakatat ile arası iyi olmayanları bile yolundan döndürecek bir lezzet. Adana’nın meşhur yemekleri listesinde ilk sıralarda gelen şırdan genellikle kuzu etinden yapılıyor. Midenin iyi bir şekilde temizlendikten sonra baharat, et ve pirinç ile hazırlanan harcın içine doldurulması ve ardından haşlanması ile hazırlanan şırdan, yeni tatlara açıksanız, tam da size göre bir lezzet!
6. Kırkkat
Şırdan dolmasından bahsedip de Kırkkat’ı listeye dahil etmemek olmaz. Şırdana oranla daha sert olan ve yaklaşık 40 kat sarılan Kırkkat lezzetini hemen hemen tüm şırdancılarda bulabilirsiniz.
7. Analı Kızlı
Daha tadar tatmaz müptelası olacağınız bir Adana lezzeti olan analı kızlı çorbası, irili ufaklı et ve bulgur harcından oluşan köftelerinin ve salçalı sosunun ana malzemesini oluşturduğu; ana öğün tadında bir başlangıç yemeği.
8. Adana Usulü İçli Köfte – Kibbe
Hatay’da ayrı, Adıyaman ve Antep’te ayrı, Malatya’da ayrı ve Adana’da ise en iyisini tadabileceğiniz bir lezzet varsa o da içli köftedir. Çoğu yörede kızartıldıktan sonra servis edilen içli köfte, Adana usulü olunca işin içine haşlanarak pişirme yöntemi giriyor. Et, ceviz ve bulgurdan oluşan dış hamuru incecik ve de soğanla kavrulan kıyma, baharat vb. malzemelerden oluşan iç harç ile birleşince Adana’ya bir kez daha aşık olacağınız lezzet haline geliyor.
9. Fellah Köftesi
Adana yöresel yemekleri denince aklınıza sadece ağır ve yağlı lezzetler gelmesin. Lezzet konusunda her damak zevkine uygun bir alternatif sunan Adana’da sarımsaklı köfte olarak da adlandırılan Fellah köftesini özel kılan şey, irmik ve bulgurun yoğrularak küçük parçalar halinde kesilmesinden sonra haşlanması ve sonra da salçalı sosla pişirildikten sonra sarımsaklı yoğur ve yeşillikler eşliğinde servis edilmesi.
10. Adana Usulü Lahmacun
Kırmızı et, deniz mahsulü ve bulgur döngüsünde tekrar başa gelerek Adana mutfağının olmazsa olmazlarından lahmacun ile lezzet turumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Gaziantep’te ya da Şanlıurfa’da yediğiniz lahmacunları unutun çünkü Adana lahmacunun yerini hiçbir lezzet alamaz! Alışılagelmiş lahmacun boyutundan biraz daha küçük ve yuvarlak olan Adana lahmacunu, orta incelikte hamurunun üzerine bol konulan domates ağırlıklı iç harcı, kelimenin tam anlamıyla damaklarda lezzet patlaması yaşatıyor. Hele ki yanında yumuşak ve krema kıvamındaki özel Misis Ayranı var ise sofra tamam demektir. Adana lahmacununu hemen hemen her kebapçıda bulmanız muhtemel.
11. Deniz Mahsulleri
Adana’nın sadece kırmızı etin ana malzemesini oluşturduğu lezzetleri değil, aynı zamanda deniz mahsulleri ile yapılan spesiyalleri de oldukça meşhur. Özellikle Seyhan Nehri’nin yanı başındaki restoranların hemen hemen hepsinde sahil kasabalarında bile tadamayacağınız lezzette balıklar tadabilirsiniz. Buna ek olarak Çukurova Üniversitesi’nin sosyal tesislerindeki Kayıkhane oldukça başarılı. Bölgedeki en çok tüketilen balık türü de lagos. Neredeyse tüm Adana balık restoranları menüsünde bulunan şambaba tatlısı da balık ziyafetinizin üzerine iyi gider; bizden söylemesi!
12. Acebek Tarator
Daha ismini duyar duymaz merak uyandıran Acebek Tarator, Ege mutfağına özgü zeytinyağlı börülce salatasına benzese de aslında içeriği biraz farklı. Meze tadında bir lezzet olan Acebek Tarator’da börülceye ek olarak, ekmek içi sarımsak ve de sirke bulunuyor.
13. Babagannuş
Adana yöresel lezzetler arasında meze kategorisinde olan ve Gaziantep ve Hatay yörelerine göre daha farklı şekilde yapılan Babagannuş hafif bir lezzet olmakla birlikte içerisinde soğan, patlıcan ezmesi, biber, vb. malzemeler bulunuyor. Hatta bir diğer adı da közlenmiş patlıcan salatası.
14. Süllüm
Adana yöresinde kırmızı etler ne kadar yoğunlukta ise yeşillikler de bir o kadar dikkat çekiyor. Kebap, içli köfte, lahmacun vb. lezzetlerin yanında aperatif olarak tercih edebileceğiniz Süllüm, yanında yoğurt ile servis ediliyor ve içerisinde de ebe gümeci, ıspanak vb. yeşillikler bulunuyor.
15. Adana Usulü Su Böreği
Henüz Adana’ya gitmeyenlerin sosyal medyada denk geldiği, kuymak ve künefede uzayan peyniri 2-3 katına çıktığı; Adanalıların da sabah kahvaltıda ve beş çayında sıklıkla tükettiği Adana böreği, dışı çıtır çıtır, içi ise peynir dolgulu harika bir lezzet. Tabii sadece peynirli değil, aynı zamanda patatesli ve kıymalısına da denk gelmeniz olası. İncecik hamurlar kat kat sarılıp, iç malzemesi de konduktan sonra fırınlanan bu tad damağınızda kalacak enfes bir lezzet..
16. Sıkma
Görünüşü ve tadı ile gözlemeyi andıran, beş çaylarının vazgeçilmezi Adana sıkması, tandırda pişmiş sıcak sıcak yufkanın içine çökelek konup anında yenmesidir. Başroldeki yufkanın zahmetli, hazırlanmasının da bir o kadar kolay olduğu sıkmayı leziz mi leziz Adana salçası ile birlikte de tüketebilirsiniz.
17. Adana Simidi
Ankara, İzmir, İstanbul derken Adana’nın neden simidi meşhur olmasın diyen memleketli fırın ustaları, dışı daha açık renkli, içi daha yumuşak, rengi hafif sarı olan ve kıtır kıtır bir Adana simidi üretmişler… Adana’nın yöresel yemekleri arasında belki de kalori açısından en masumu olan meşhur simidini sokakta ya da fırınlarda bulabilirsiniz.
18. Karakuş – Taş Kadayıf
Adana’nın yöresel yemekleri ve tatlıları arasında 1. sırada gelen taş kadayıf olarak da bilinen bu tatlı, esasında Lübnan, Suriye ve Filistin topraklarından bu yöreye göç eden bir lezzet. İçerisinde bol ceviz olan ve şire içerisinde kızartılıp üzerine şerbet dökülerek servis edilen Karakuş tatlısını, tarifini öğrendiğiniz takdirde kendiniz de yapabilirsiniz.
19. Kedi Batmaz
Hazır tatlılardan gitmişken, sırayı lezzet şöleni yaratmada usta olan Kedi Batmaz’a verelim. Mısır unu ile hazırlanan ve içerisinde ceviz ve kaz eti bulunan bu ilginç lezzet Adana tatlıları listesinde ilk sıralarda geliyor.
Adana’nın Marka Lezzetleri: Muzlu Süt, Bici Bici, Aşlama ve Şalgam
Adana’ya yaz aylarında gittiyseniz, hiç üzülmeyin çünkü bici bici adındaki daha tek yudumda içinizi ferahlatacak olan lezzet bu kavurucu havayı bile dağıtmaya yetiyor.
Adana Menderes Bulvarı’na yolunuz düşerse, Adana’nın yöresel yemekleri listesinde belki de en renklisi olan bici bicinin en lezizini bulmanız kaçınılmaz. Nişasta ve su ile hazırlanan su muhallebisinin üstüne buzun rendelenerek konması ve sonrasında da gıda boyası ve gül suyundan yapılan, renk veren bir malzemenin eklenmesi ile görsel olarak da gayet tatmin eden bici bici tek kelimeyle Adana gezi programınızın unutulmazlarından olacak.
Bir diğer adı şıra olan Aşlama, meyan kökünden yapılıyor ve daha önce tatmayanlar için gazlı içecek gibi bağımlısı olunacak türden bir lezzet.
Ezgi Düzer
YORUMLAR
BENZER İÇERİKLER
FACEBOOKTA BİZ